hogy a méz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki?
hogy a méz 5-6 féle - többnyire egyszerű - cukrokat tartalmaz, szőlőcukrot és gyümölcscukrot, mely könnyen emészthető, és csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- vagy répacukor?
hogy, régen a nyílt sebek fertőtlenítésére mézet is alkalmazhatott az orvos?
hogy az egyiptomi múmiák balzsamozásakor mézet is használtak?
hogy 1 kg mézhez 60 000 kirepülés szükséges?
hogy 1 kg akácmézhez 2 000 000 akácvirág meglátogatása szükséges?
hogy 1 g méz 3 lépsejtben fér el?
hogy a méz kristályosodása természetes jelenség, mely nem jelent minőségbeli romlást?!
hogy a kristályos mézet maximum 40 °C-os vízfürdőben újra folyékonnyá tehetjük? Ennél magasabb hőfoknál a méz fontos alkotóelemei (vitaminok, enzimek) károsodnak, lebomlanak!
hogy a méhek is készítenek kenyeret? Ez a virágpor silózással (savanyítással) tartósított formája.
hogy 10 dkg virágpor fehérjetartalma egyenértékű 0,5 kg marhahússal vagy 7 db tojással?
hogy a dolgozó méhek nyáron 6 hétig élnek, ősztől tavaszig pedig 6 hónapig?
hogy 24 km/h az átlagos repülési sebességük, max 40 km/h
hogy a méhviaszgyertyák készítéséhez a legtisztább - fedelezésből származó - viaszt használják?
hogy az anyának 16, a dolgozónak 21, a herének pedig 24 nap a fejlődési ideje?